Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

https://youtu.be/a-5MKWWdvLk
Προχωρά σε νομοθετική κάλυψη των Α.Χ.Μ. ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
 «Οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες είναι «παιδί της κρίσης». Γεννήθηκαν μέσα από τη συνειδητοποίηση της δύναμης των παραγωγών και καταναλωτών. Ήταν η αυτοάμυνα της δρώσας και ζώσας κοινωνίας που διαπίστωνε, καθώς το εισόδημά της ισοπεδωνόταν, ότι θα έπρεπε να αντιδράσει απέναντι στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, της ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, αναφορικά με τη λειτουργία των Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες.
Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι «λόγω του νομοθετικού κενού, τους τελευταίους δυο μήνες γινόμαστε μάρτυρες οι αγορές αυτές –μετά από καταγγελίες– να αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως παράνομες λειτουργίες παρεμπορίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις αυτές».
Απαντώντας ο κ. Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των εν λόγω αγορών και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των αγορών των παραγωγών, τα Farmer’s Markets.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Υπάρχει κενό –είναι δεδομένο- και έχετε δίκιο ότι πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου αυτοί οι θεσμοί να έχουν διάρκεια στο χρόνο. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία αυτών των πρωτοβουλιών, την πιστοποίηση των προϊόντων τους και την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών.
Αυτό είναι το συμπλήρωμα που πρέπει να υπάρξει στην ισχύουσα νομοθεσία. Και με χαρά, νομίζω, η παρούσα Κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία να εξομαλυνθεί αυτή η διάσταση και να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα ο μηχανισμός των αγορών παραγωγών, τα Farmers Markets».

ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ - ΣΤΑΘΑΚΗΣ 15 6 15

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Πλαζ Καλαμαριάς, διάθεση προϊόντων από παραγωγούς

Δευτέρα 15 - 6 -2015
Ώρα: 5 - 9 μ.μ

Και αυτή τη Δευτέρα απ ευθείας διάθεση προϊόντων στην πλαζ Καλαμαριάς αποκλειστικά από παραγωγούς του Αγροτικού Παντοπωλείου.
Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στη στήριξη ευπαθών οικογενειών της Καλαμαριάς με τις προσφορές τους. 
Μία πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, ιδίως μάλιστα όταν συμβαίνει σε τακτική βάση τρία χρόνια τώρα.
Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ συνεχίζει την πορεία του με αίσθηση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
 Σημαντικό γεγονός θεωρείται η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που αποκτήθηκε και μεταξύ των παραγωγών και μεταξύ παραγωγών - καταναλωτών.
 Σήμερα συνεχίζουμε, με όλες τις εμπειρίες που αποκτήσαμε, εδραιώνοντας τον νέο αυτό θεσμό, σε αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών από τη νέα κυβέρνηση, που θα ανατρέπουν το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργούσε προς όφελος των κερδοσκόπων.  

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Θετικές εξελίξεις για τις αγορές απ ευθείας διάθεσης προϊόντων-ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Αγορές χωρίς Μεσάζοντες

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, λόγω των γνωστών μνημονιακών πολιτικών, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης (π.χ. γάλα, λαχανικά κ.λ.π.) γέννησαν τις πρωτοβουλίες αγροτών - παραγωγών που είναι γνωστές με το όνομα «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ». Κύριος στόχος των πρωτοβουλιών αυτών ήταν και είναι να προμηθεύσουν τους πληττόμενους οικονομικά πολίτες - καταναλωτές με προϊόντα φτηνά και ποιοτικά.

Παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια οι «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» επεκτάθηκαν και λειτούργησαν σε όλη τη χώρα, δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες γινόμαστε μάρτυρες οι αγορές αυτές –μετά από καταγγελίες– να αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως παράνομες λειτουργίες παρεμπορίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις αυτές. (Πρόσφατα παραδείγματα στο δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και στο δήμο Γλυφάδας- Αθήνα).
                                       
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να καλύψει το θεσμικό κενό για τη λειτουργία αυτών των αγορών «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»;

2. Θα υπάρξει μέριμνα για την αυτονόητη δέσμη προδιαγραφών τόσο για την φορολογική τους υποχρέωση όσο και τον ποιοτικό έλεγχο των προσφερόμενων προϊόντων;                                                        

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

www.alexandros-triantafyllidis.gr/alexandros-triantafillidis-katathesi-epikeris-erotisis-me-thema-agores-choris-mesazontes/

Θετικές εξελίξεις για τις αγορές απ ευθείας διάθεσης προϊόντων

Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση από τη συνάντηση του Πανελλαδικού συντονιστικού αλληλέγγυων δράσεων ¨Χωρίς Μεσάζοντες¨ με την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την Δευτέρα 8/6/2015 μετά από αίτημα του Πανελλαδικού συντονιστικού αλληλέγγυων δράσεων «Χωρίς Μεσάζοντες» προς την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο.
Από την πλευρά του Συντονιστικού έγινε ενημέρωση στην Υπουργό για τις δράσεις και το έργο που επιτελούν οι δομές που εμπλέκονται με τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκε για τις κατακτήσεις του κινήματος τα τελευταία 3 χρόνια, τις επιθέσεις που δέχονται μετά την ψήφιση του Ν.4264 από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που πλήττει πρωτίστως τους μικρούς παραγωγούς, αλλά και τις δράσεις των «Χωρίς Μεσάζοντες». Επίσης διατυπώθηκε η άμεση διεκδίκησή μας για την τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν.4264, έτσι ώστε να αρθεί ο περιορισμός άσκησης πλανόδιου εμπορίου από παραγωγούς σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων, και τέλος η πρότασή μας για θεσμοθέτηση της εμπειρίας και των χαρακτηριστικών αυτών των δράσεων.
Η Υπουργός από την πλευρά της κατανοώντας το ρόλο που επιτελούν οι δομές αυτές δεσμεύτηκε για τα εξής:
Να προωθήσει το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 25 του Ν.4264 σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία κατανοώντας το άδικο και παράλογο αυτού.
Να συσταθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των συναρμόδιων υπουργείων μαζί με εκπροσώπους του συντονιστικού, έτσι ώστε να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων, αλλά και τη μετάβαση σε μια μορφή αλληλέγγυου εμπορίου.
Τέλος η Υπουργός έκανε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του υπουργείου, το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων, στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και άτυπες δομές αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η παροχή στα ωφελούμενα άτομα και νοικοκυριά επισιτιστική και άλλη υλική στήριξη.