Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τι είναι και τι θέλει το Αγροτικό Παντοπωλείο


Γνώρισα το Αγροτικό Παντοπωλείο το 2012 μέσα στην κρίση.
Ξεκινούσε τότε στην Καλαμαριά ως μια προσπάθεια απ ευθείας διάθεσης προϊόντων από παραγωγούς στους καταναλωτές, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.
Είδα να διακινούνται προϊόντα  ποιοτικά, ελληνικά, με δίκαιες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές, να ενισχύεται η τοπικότητα, να αναπτύσσεται ένα δίκτυο αλληλεγγύης και στήριξης πολλών  ευπαθών οικογενειών της πόλης μας.
Είδα μια μεγάλη προσπάθεια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χάρις στον εθελοντισμό μιας μικρής αλλά δυναμικής ομάδας, το Αγροτικό Παντοπωλείο  να βρίσκεται επί 4,5 χρόνια κάθε βδομάδα δίπλα στους πολίτες.
Είδα να δέχεται επιθέσεις, να λοιδορείται,  να συκοφαντείται αλλά και να  στηρίζεται από παραγωγούς, καταναλωτές, πολίτες που το κράτησαν όρθιο και σήμερα να είναι ακόμη εδώ μετά από 250 οργανωμένες αγορές, και να συνεχίζει ανανεωμένο, πιο συγκροτημένο και πιο αισιόδοξο.
Είδα να κάνει βήματα.
Από τον Αύγουστο του 2016 «ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ»  έχει πλέον νομική μορφή (με την απόφαση 153/30-8-2016), είναι Αστικός Συνεταιρισμός παραγωγών και καταναλωτών και λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (του νόμου 4430/31-10-2016).

Σύμφωνα με τις αρχές του,
·         Είναι αντίθετο σε όσους επιδιώκουν  με κάθε θυσία το μεγαλύτερο δυνατό  κέρδος σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών, των εργαζομένων και του φυσικού περιβάλλοντος.
·         Υπερασπίζεται την αρχή της διατροφικής αυτάρκειας της  κοινωνίας, την ικανότητα να παράγει – με βασικό γνώμονα τις ανάγκες της ίδιας και όχι τα συμφέροντα τρίτων – τα βασικά είδη διατροφής της.
·         Υπερασπίζεται την  αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας, που βασίζεται στη συνεργασία και στην έμπρακτη στήριξη όσων συμμετέχουν και  συγκροτούν κοινότητες με αυτό το σκοπό.

Σήμερα το Αγροτικό Παντοπωλείο διοργανώνει πλέον δυο μεγάλες αγορές το μήνα, με τα βασικά προϊόντα διατροφής, κάθε 2η Κυριακή του μήνα στις πρ. Καπναποθήκες στη Ν. Κρήνη και κάθε 4η Κυριακή του μήνα στην πλαζ Αρετσού Καλαμαριάς.

Ελάτε και σεις για να ωφεληθούμε όλοι!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΓΟΡΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ

Κυριακή
15/  1
12/  2


ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥ

                  Κυριακή    
                     29/  1
                     26/  2


Τηλ. επικοινωνίας: 2313314239, 6981512030
Fax: 2313314399

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.