Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σημείωμα συντονιστικής ομάδας



Το Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς όπως και άλλες παρόμοιες προσπάθειες δεν είναι ένα καταναλωτικό κίνημα άλλα έχει πολλαπλούς στόχους.Είναι μία δικτύωση καταναλωτών- παραγωγών. Στηρίζεται και στηρίζει την αντίληψη ότι οι δύο κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν , να στηρίξουν η μία την άλλη, να αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά τους είναι κοινά και όχι αντικρουόμενα.
Και ο Έλληνας καταναλωτής και ο Έλληνας παραγωγός έχουν υποστεί τις συνέπειες τις συρρίκνωσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, της αποτυχίας της συνεταιριστικής ιδέας στην Ελλάδα. Και οι συνέπειες αυτές είναι γνωστές σε όλους μας. Υψηλές τιμές για τους καταναλωτές, που διαμορφώνονται από τα ενδιάμεσα στάδια των μεσαζόντων, εξευτελιστικές τιμές για τους παραγωγούς, κάτω από τα όρια της επιβίωσης.
Η ανατροπή αυτής της παθογένειας θεωρούμε ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο και είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς η κατάσταση είναι παγιωμένη και κατεστημένη. Επί δεκαετίες οι κρατικές δομές δεν αντιμετωπίζουν τα ισχυρά συμφέροντα των μεσαζόντων, δεν παρεμβαίνουν για να εξυγιάνουν τη λειτουργία της αγοράς και συνεχίζουν φυσικά να εισπράττουν τους φόρους κατανάλωσης από όλα τα ενδιάμεσα στάδια εμπορίας.
Ο μόνος δρόμος κατά την άποψή μας είναι η συνεργασία, η αυτοοργάνωση των δύο πλευρών-καταναλωτών και παραγωγών- που ενώ είναι οι δύο πυλώνες της αγοράς δεν συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αποφάσεων και είναι οι μόνοι που πλήττονται.
Το Αγροτικό Παντοπωλείο το διαχειρίζονται τα ίδια τα μέλη του. Στην πρώτη συνέλευση των μελών εκλέχθηκε η συντονιστική ομάδα η οποία θα αντικατασταθεί στην επόμενη συνέλευση, σε τέσσερις περίπου μήνες. Για όλους μας το εγχείρημα είναι καινούργιο, δεν υπάρχει προηγούμενο, δεν είμαστε επαγγελματίες και προσπαθούμε για το καλύτερο. Το καλύτερο όμως και για τις δύο ομάδες συνανθρώπων μας. Προσπαθούμε να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό τιμής- ποιότητας για τον καταναλωτή και δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς.
  • Ναι οι τιμές που έχουμε συμφωνήσει με τους παραγωγούς δεν είναι δραματικά μικρότερες αυτών που υπάρχουν στην αγορά.
  • Ναι κάποιοι παραγωγοί υπήρξαν ασυνεπείς στις παραδόσεις
  • Ναι η διαδικασία αγοράς είναι πιο δύσκολη από την αντίστοιχη στο super market
Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι:
  • Οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά ξεκινούν από ιδιαίτερα συμπιεσμένες τιμές παραγωγού.
  • Η διαπραγματευτική δυνατότητα του Αγροτικού Παντοπωλείου εξαρτάται από τις ποσότητες που διακινεί άρα και τη στήριξη των μελών του που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των μελών και τη γενικότερη ανάπτυξη του. Για παράδειγμα η τιμή της πατάτας σε περιπτώσεις μαζικών παραγγελιών (δεκάδες τόνοι)και με δέσμευση του καταναλωτή να αγοράζει 20κιλα δεν μπορεί να είναι επιτευχθεί για ένα τόνο που είναι για την ώρα η παραγγελία του Παντοπωλείου.
  • Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές επί δεκαετίες είχαμε αποδεχτεί και λειτουργούσαμε με τους όρους μιας αγοράς που τα αδιέξοδα της τα πληρώνουμε πια ακριβά. Μπορούμε να ζητάμε την αλλαγή τους αν δεν αλλάξουμε και εμείς; Αν δεν επωμιστούμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί;
Η επιλογή είναι δική μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.